Blog Politik Popular Di Malaysia

Blog politik ialah blog yang mengetengahkan isu-isu yang berkaitan dengan politik. Dalam demokrasi liberal, mengkritik kerajaan tanpa sekatan adalah hak dan unsur penting dalam kebebasan bersuara. Penulis blog menggunakan blog yang tidak disekat sebagai alat untuk menyuarakan pendapat yang tidak diberi tempat oleh media yang dikawal oleh kerajaan, tetapi kadang-kadang berdepan dengan masalah undang-undang.

blog popular

Blog Politik Popular 
Blog politik selalunya jelas menyatakan kecenderungan politik (political bias) penulis blog. Penulis blog yang menyatakan kecenderungan politik mereka dengan jelas dilihat lebih jujur. Penulis blog politik yang tidak bernama atau tidak diketahui identiti kerap dilihat sebagai tidak mempunyai fakta kuat serta kurang dipercayai. Tetapi blog politik masih popular kerana ia menjadi platform untuk pandangan yang tidak diwakili oleh media arus perdana.
Populariti blog politik menyebabkan lebih banyak syarikat media, ahli politik dan organisasi lain membuat blog masing-masing.

Blog Politik Di MalaysiaBlog politik Malaysia selalu memaparkan isu-isu penyalahgunaan kuasa, rintihan rakyat marhaen, dan berbagai lagi. Sebelum ini kerajaan Malaysia tidak mengiktiraf kedudukan blog politik sebagai media alternatif yang berkesan mempengaruhi hati-hati rakyat marhaen tetapi mengambil pendekatan tidak mendampingi penulis blog.

Namun pasca Pilihan Raya Umum Ke-12 baru-baru ini kerajaan telah mengubah dasar kepada dasar yang lebih mesra penulis blog yang diperkenalkan oleh Menteri Penerangan yang baru Ahmad Shabery Cheek. Kerajaan Malaysia menerusi Radio Televisyen Malaysia (RTM) telah mengadakan slot khas di dalam RTM 1 yang berjudul Blog. Dalam slot ini RTM mengundang penulis blog di Malaysia untuk memberikan pendapat mereka mengenai isu-isu semasa.

Pandangan penulis blog sudah boleh dikatakan mula diterima oleh Kerajaan Malaysia yang diterajui oleh Barisan Nasional. Sebelum ini Naib Ketua Pemuda UMNO merangkap menantu Perdana Menteri melabelkan Blogger yang menyebarkan fitnah sebagi Beruk, akhirnya terpaksa akur dengan cara baru penyebaran ideologi politik di alaf baru ini. Mantan Menteri Penerangan Malaysia , Datuk Zainuddin Maidin menggelar blogger sebagai 'goblog' yang bermaksud bingong.Blog-blog politik popular di Malaysia


1 comment... add one now

likes kopen likes kopen 7/5/13 3:48 PM
excellent Blog Politik Popular Di Malaysia , here a great informative education for Blog .