iPhone 5 Gadget Impian


iPhone 5 Gadget Impian

Penantian iPhone 5 Gadget Impian bermula sejak 2010 lagi.
Setahun selepas iPhone 4 dilancarkan, ramai mengharapkan Apple akan mengeluarkan iPhone yang mempunyai rekabentuk baru yang lebih nipis. Sebaliknya Apple hanya memperkenalkan iPhone 4S dengan beberapa fungsi baru seperti SIRI, kamera yang lebih baik serta hardware yang lebih laju, tetapi mempunyai rekabentuk yang sama sahaja.

iPhone 5 Gadget Impian contest dari bro Denaihati(Link)



Tugasan-Tugasan
1. Tugasan Pertama : Cabaran G +1. Peserta perlu mengumpulkan sebanyak mungkin klik G +1 untuk entri penyertaan anda.

2. Tugasan Kedua : Cabaran SEO. Tempatkan blog anda antara top 10 di Google.com dengan keywords “iPhone 5 Gadget Impian“.
3. Tugasan Ketiga : Undian Pembaca. Akan ada entri khas.
4. Lima Top Blogger Malaysia akan menilai blog top 10 berdasarkan design, kandungan dan kesungguhan.
Tarikh Tutup Cabaran iPhone 5 Gadget Impian
Semua tugasan akan ditutup tepat jam 11.59 pm, 24/12/12.
Hadiah Utama
1. iPhone 5 Gadget Impian Baru, warna hitam/putih, 16GB.
iPhone 5 Gadget Impian

iPhone 5 Gadget Impian




Senarai entri iPhone 5 dari entri bro Denaihati 
  1. Live iPhone 5
  2. iPhone 5 Malaysia Pertama
  3. iPhone 5 Countdown
  4. iPhone 5 dilancarkan
  5. iPhone 5 vs Samsung Galaxy S3 Drop Test
  6. iPhone 5 Gambar dan Video
  7. iPhone 5 Malaysia vs Singapore vs Hong Kong vs USA
  8. iPhone 5 gadget impian
Kenapa aku minat sangat iPhone 5 Gadget Impian?

Design

iPhone 5 Gadget Impian

iPhone 5 Gadget Impian


Sekali pandang mungkin nampak biasa sahaja, tetapi jika anda memegang iPhone 5 Gadget Impian ini sendiri, anda akan dapat lihat betapa cantik, detail, nipis, dan ringannya iPhone 5 Gadget Impian ini.
Rekabentuknya yang jauh lebih nipis iaitu 7.6mm sahaja berbanding 9.3mm sebelum ini (antara smartphone ternipis di dunia), dan beratnya hanya 112 gram berbanding 140 gram pada 4S.

iPhone 5 Gadget Impian

iPhone 5 Gadget Impian


Walaupun jauh lebih ringan dan nipis, iPhone 5 Gadget Impian adalah 8.6mm lebih tinggi berbanding 4S, kerana skrin yang lebih panjang. iPhone 5 mempunyai skrin ‘Retina Display’ sebesar 4 inci, berbanding 3.5 inci pada 4S.
Resolusi skrin iPhone 5 adalah 1136×640. Lebarnya tidak mempunyai perbezaan kerana Apple mahu iPhone mudah digunakan dengan sebelah tangan.

iPhone 5 Gadget Impian

iPhone 5 Gadget Impian




iPhone 5 Gadget Impian

iPhone 5 Gadget Impian



Apple menukar bahagian belakang iPhone 5 dengan ‘Anodized Aluminium’, material sama yang digunakan pada Macbook. Bila digenggam, rasanya lebih sedap dan solid berbanding kaca yang digunakan pada 4S sebelum ini. Ketahanannya jauh lebih baik dan kuat, tetapi ada yang mengatakan aluminium hitam mudah calar jika terkena kunci atau duit syiling. Jika dipegang dan diteliti kemasan dan kualiti pembuatan pada iPhone 5 Gadget Impian ini, rasanya ini adalah benda yang paling hebat daripada tangan Jony Ive.

Hardware

iPhone 5 Gadget Impian mempunyai 1GB RAM dan menggunakan cip terbaru ciptaan Apple, A6. Ketika pelancaran, Apple hanya berkata cip A6 adalah 2 kali lebih laju dan 2 kali lebih hebat grafiknya berbanding cip A5. Apple tidak memberikan detail yang lebih mengenai cip ini. Apple tidak mengikuti langkah Samsung dan lain-lain syarikat Android yang mementingkan hardware sahaja.
Ada yang mengatakan cip A6 ini dwi-teras (dual-core) dan ada juga yang mengatakan ianya tiga-teras (triple-core). Apa yang pasti, cip ini sememangnya hebat dan laju. PCMag mengatakan iPhone 5 Gadget Impian dengan cip A6 adalah smartphone terpantas di dunia, dan beberapa ‘benchmark test‘ yang dijalankan menunjukkan iPhone 5 Gadget Impian mengatasi semua smartphone lain termasuk Nexus 7 dan Galaxy SIII.

iPhone 5 Gadget Impian

iPhone 5 Gadget Impian


iPhone 5 Gadget Impian

iPhone 5 Gadget Impian



iPhone 5 Gadget Impian mempunyai 2 warna, hitam yang dinamakan ‘black & slate’ dan putih yang dinamakan ‘white & silver’. Apple menggunakan nama ini kerana iPhone 5 Gadget Impian hitam dan putih mempunyai 2 tona warna. Kapasitinya pula sama sahaja dengan 4S iaitu 16,32 dan 64GB.
Untuk storan lebih, tiada slot memori kad kerana ia akan memburukkan design iPhone, tetapi anda boleh menggunakan iCloud secara percuma.
iPhone 5 Gadget Impian juga kini menyokong LTE 4G, internet yang laju sehingga 100 mbps. Setakat ini masih belum dipastikan LTE pada iPhone 5 boleh digunakan di Malaysia atau tidak, tetapi beberapa sumber  memberitahu Maxis akan melancarkan LTE mereka tidak lama lagi.
Selain itu, wifi pada iPhone 5 Gadget Impian kini menggunakan cip 5GHz, dimana kebiasaannya semua smartphone lain termasuk 4S menggunakan 2.4GHz sahaja.
Ini bermakna prestasi wifi pada iPhone 5 Gadget Impian adalah lebih baik dan kuat.
iPhone 5 Gadget Impian

iPhone 5 Gadget Impian


iPhone 5 Gadget Impian

iPhone 5 Gadget Impian



Satu lagi perubahan adalah penggunaan nano-sim yang baru, lebih kecil daripada mikro-sim. Maxis sudahpun mula menjual nano-sim pada 24 September, DiGi pada 26 September dan Celcom akan mula menjualnya tidak lama lagi. Speaker pada iPhone 5 kini lebih clear dan kuat, peningkatan yang baik.
Terdapat 3 mikrofon pada iPhone 5 Gadget Impian (hanya 2 mikrofon pada 4S) untuk pendengaran suara yang lebih baik serta ‘noise cancellation’.

Performance

iPhone 5 Gadget Impian

iPhone 5 Gadget Impian

Prestasi iPhone 5 Gadget Impian pada mulanya nampak tidak banyak perubahan daripada 4S yang sudah cukup laju, tetapi apabila membuka games dan aplikasi yang berat, ia sememangnya lebih baik. Kelajuan ketara dapat dilihat ketika menggunakan fungsi 3D Flyover pada Maps, aplikasi kamera, iMovie, games yang berat seperti ‘Smash Cops’ dan ‘Legend,’ serta multitasking.

iPhone 5 Gadget Impian

iPhone 5 Gadget Impian


iPhone 5 Gadget Impian

iPhone 5 Gadget Impian



Safari juga kini lebih laju, melayari laman web yang berat dan mempunyai banyak gambar juga sangat lembut dan tiada masalah.
Jika anda menonton keynote iPhone 5 Gadget Impian, ada demo menunjukkan permainan Real Racing 3 dimainkan pada iPhone 5 Gadget Impian, anda akan dapat bayangkan betapa hebat dan berkuasanya prestasi iPhone 5 Gadget Impian ini.
Kualiti grafiknya dikatakan sudah mengatasi kualiti konsol seperti XBOX dan PlayStation.

Battery Life

iPhone 5 Gadget Impian

iPhone 5 Gadget Impian


Dengan hardware yang begitu hebat sehingga mengatasi peranti empat-teras (quad-core) seperti One X, Nexus 7 dan Galaxy SIII, sudah tentu ramai yang ingin mengetahui bagaimanakah prestasi bateri pada iPhone 5 Gadget Impian ini.
Apa yang boleh dikatakan, ianya sangat baik dan diluar jangkaan. Walaupun mempunyai berat yang jauh lebih ringan dan rekabentuk yang sangat nipis, baterinya jauh lebih baik daripada 4S.

iPhone 5 Gadget Impian

iPhone 5 Gadget Impian


Dengan 3G on, Wifi on, dan GPS on serta bermain games, twitter, facebook dan menangkap gambar, iPhone 5 Gadget Impian dapat bertahan hampir 13 jam. Cip A6 yang jimat kuasa serta iOS 6 yang ringan dikatakan adalah sebab utama bateri pada iPhone 5 Gadget Impian sangat baik.
Menurut Engadget, prestasi bateri pada iPhone 5 Gadget Impian hampir sama dengan Motorola RAZR Maxx, antara smartphone yang mempunyai kapasiti bateri terbesar.

Contest iPhone 5 Gadget Impian 

anjuran Denaihati di taja oleh eQurban.comStudioAksara.comAbangEnsem.com,AriffShah.comEizil.comSweetkurma.comAzri.my,Serverfreak.com dan Denai.my

Salam Ukhwah..Blog ini sedang mengikuti Contest iPhone 5 Gadget Impian. Vote anda sangat-sangat diperlukan..tunjukkan sokongan anda hanya dengan tekan button G+1.. 




Terima Kasih.

{ 43 comments.. read them below or add one }

hafizmd hafizmd 6/11/12 1:29 PM
Mantap. Selamat berjya yer!
Denaihati Denaihati 6/11/12 2:45 PM
Jutaan terima kasih diucapkan kerana menyertai "iPhone 5 gadget impian" dan semoga berjaya. Sentiasalah melawat Denaihati untuk mengetahui update terkini dari masa kesemasa.
Unknown Unknown 7/11/12 10:12 AM
thanks bro denaihati yg kacak
Haril CP Haril CP 8/11/12 3:36 AM
Aril Impian - pencetus generasi hadapan,info menarik

http://arilimpian.blogspot.com/
Unknown Unknown 8/11/12 7:31 AM
thanks bro aril impian.
UpProfits UpProfits 19/11/12 9:01 PM
Good Luck..dh G+1..nnti support saya juga yer.. ;-)
akubiomed akubiomed 20/11/12 1:35 AM
Saya sudah klik butang G+
lat450 lat450 20/11/12 4:06 PM
kembali utk klik G+1 u punye tq coz vote me back for all guess plz vote me to for win iphone contest from denaihati..
ecadwinkyasha ecadwinkyasha 20/11/12 5:51 PM
chaiyoooooooooooooo!

da da da G+.wish u luck :D
Unknown Unknown 20/11/12 7:28 PM
SEMOGA berjaya...terozkn berusaha!!
BloggerNote BloggerNote 20/11/12 9:17 PM
Semoga berjaya mendapat iPhone 5 Gadget Impian..Good Luck! Support saya juga ya..
ejam ejam 20/11/12 9:38 PM
selamat maju jaya, saya sudah pulangkan semula G +1 untuk anda pula.. :)
Admin Admin 21/11/12 12:44 PM
Datang kembali dengan tugasan kedua...
ehhhh! terklik pulak G+ :)

jangan lupa klik G+ kita pulak yekk... terima kasih
http://www.anakulucheka.com
Puan Siti Puan Siti 21/11/12 10:09 PM
gud luck yer..dah G+ untuk awak...Jom vote saya jugak :)
Ferry Nurse Ferry Nurse 21/11/12 11:00 PM
Semoga sukses dengan kontesnya sahabat dan berkunjung dengan memberikan Klik G+1 nya di sini.
Vote balik juga yah
Unknown Unknown 22/11/12 12:24 PM
semoga berjaya..
pjaz dh klik g+
Unknown Unknown 22/11/12 8:23 PM
Salam perkenalan jom join Give Away dot 10 domain bakal diberikan free.. Simple and easy give away :)

http://www.khairul-zamri.com/2012/11/give-away-dot-my.html
bicara mak dara bicara mak dara 22/11/12 9:14 PM
mak dara dah klik g+ juga all the best
KamilSalleh KamilSalleh 23/11/12 12:28 AM
Dah klik G+1 buat anda blogr, moga anda klik juga buat saya. Terbaiklah entri anda, Good Luck.
miri4ever.net miri4ever.net 23/11/12 12:07 PM
salam kenal...
saya dah g+...
jangan lupa support saya balik ek...
Dapah blog Dapah blog 24/11/12 9:36 AM
iPhone 5 keren buanget kang.

Semoga menang ya.

Salam sukses selalu
Bang Iwan Bang Iwan 24/11/12 10:07 AM
Singgah beri dukungan G+ yang ke 37. Tahniah, moga berjaya
pipoq pipoq 26/11/12 3:39 PM
semoga berjaya..

satu sokongan G+1 dari saya..

sudi kiranya berkongsi G+1 untuk saya di SINI
Nurul Nurul 26/11/12 4:15 PM
satu lg sokongan G+1 ..
thanks n all da best!
ajumohit ajumohit 27/11/12 6:07 AM
datang klik G+1 ke 46 nnti sokong saya pula ye, good luck!!!
hafizmd hafizmd 27/11/12 5:04 PM
Rekabentuk mmg antara yg smart. Tu yg ramai kepingin tu..heh

dan g+1 utk entri ni

p/s-maaf bro, saje tanye, bro dah stickypostkan entri ni tak?
munir ardi munir ardi 28/11/12 8:10 AM
datang beri support G+ 49 balasan terimakasih
Unknown Unknown 29/11/12 10:43 AM
hafizmd -dah sticky postkan entry nie..ada atas tue
syamila syamila 30/11/12 12:08 AM
support jugak... gud luck yea
Dawaihati Dawaihati 30/11/12 3:13 PM
Salam ziarah dan perkenalan, dah vote G+ ke 50 sebagai tanda sokongan, semoga berjaya...
Mohon balasannya pada entri iPhone 5 Gadget Impian saya juga ya :)
YatieOwner YatieOwner 2/12/12 4:48 PM
assalam segmenmate :)

PuanGojes da klik G+1 kat sini :)
mohon balasannya sama ya ;)
http://www.puangojes.blogspot.com/2012/11/iphone-5-gadget-impian.html

thanks :)
Admin Admin 3/12/12 6:22 PM
iye baru saja undi blog ini utk tugasan ke 3

jom sama2 kita tukar undi...

http://www.anakulucheka.com/
Azie Azie 4/12/12 5:37 PM
Good Luck, harap dapat G+1 KEMBALI
Hafiz Rahim Hafiz Rahim 9/12/12 8:31 AM
salam kenal dari contest denaihati..dah g+1 untuk anda..kalau tak keberatan, mohon g+1 untuk saya juga. terima kasih. :)

entry contest : iPhone 5 Gadget Impian
eyriqazz eyriqazz 11/12/12 10:54 PM
gudluck..saya g+ ke 66
muktasim muktasim 15/12/12 7:31 AM
Ok dah KLik G+, semoga berjaya..
nurmisnan nurmisnan 17/12/12 8:02 AM
Rasanya dah leave komen kat sini tapi takder plak..
anyways brother all d best n gd luck
mantap post iphone 5 nih.. Aku dah vote + G+ utk lu..
blog pendidikan blog pendidikan 25/12/12 12:08 AM
hadir disini, memberi dukungan vote blog pilihan untuk blog anda, contes diperpanjang sampai 31-12-12
CIKGU NAMAN CIKGU NAMAN 25/12/12 11:06 PM
rasanya dah tekan aritu, datang balik tengok putih..so tekan balik semula..hehe

goodluck!!

Kalay tak keberatan jangan lupa klik saya punya
Unknown Unknown 26/12/12 8:56 AM
dh tekan dh..huhu..good luck yer.. :)