Siapa Gergasi Pelayar Internet

Siapa Gergasi Internet?

Pelayar Internet sekarang sedang berperang antara satu sama lain. Di dalam proses mereka berebut takhta, pasti anda tertanya tanya yang mana antara tiga pelayar terbesar ini akan menang. Majalah Tech melihat perkembangan ini.gergasi internet
Pastinya sukar untuk membayangkan dunia di mana kita perlu membeli perisian untuk melayar di atas talian. Namun itulah yang perlu dilakukan suatu ketika dulu. Pada waktu terawal internet, tidak ada banyak perisian yang boleh dipilih untuk melayari internet. Majoriti pengguna dahulu hanya boleh menggunakan Microsoft Internet Explorer, sesuatu yang susah dibayangkan pengguna sekarang.
Zaman Netscape

Ia bermula apabila Netscape Communications Corporation (Netscape) memperkenalkan Netscape Navigator (Navigator), pelayar web komersil percuma yang amat mudah digunakan oleh kerana ia mempunyai fungsi intuitif. Sejak diperkenalkan, Navigator dengan pantas mengambil alih 80% pasaran dari pelayar berasaskan Mosaic yang lain.

Namun begitu, ia hanya direalisasikan pada 1994 dan tak banyak yang boleh dipilih ketika itu. Pilihannya hanyalah sama ada menggunakan Navigator atau kod yang anda bangunkan sendiri. Jadi ia amat senang untuk mengetahui kenapa Navigator amat popular. Walaupun begitu Netscape dibeli oleh America Online (AOL), sesuatu yang akan menentukan nasibnya bertahun kemudian.

Microsoft juga memasuki pasaran pada 1995 dengan Internet Explorer (IE) yang pertama mereka. Berasaskan teknologi yang sama dengan Navigator, produk akhirnya agak primitif berbanding dengan Navigator. Walaupun begitu ia diedarkan percuma dengan setiap Windows 95 Plus. Sekaligus menarik minat orang awam yang tidak celik IT dan suka memilih perisian yang boleh dimiliki percuma dengan Windows (satu dari dua benda ini akan bertukar di dalam 20 tahun)

Kombinasi Netscape dilembabkan oleh AOL dan Microsoft mendapat lebih banyak bahagian pasaran dengan IE yang lebih senang dimiliki membuatkan Navigator jatuh merundum.
Dengan Netscape seakan sudah tidak releven, IE dari Microsoft mula memperbaiki fungsi dan kestabilannya. Pada 1998 ia mencapai tahap di mana 96% dari keseluruhan pasaran menggunakan IE.

Pasaran Terbuka


Pada hari — hari terakhir Netscape, pembangunnya telah mengeluarkan kebanyakan dari kod asas untuk pelayar mereka di bawah lesen Open Source
Ini akan digunakan untuk menjadi sesuatu yang mencabar IE pada masa depan, walaupun Netscape dalam bentuk berbeza. Kebanyakan orang mungkin mengenalinya dengan namanya sekarang, Mozilla Firefox, pelayar Open Source yang paling dikenali.
Dengan Firefox masih lagi cuba menjadikan kod Netscape untuk menjadi pelayar yang bagus, IE pula memonopoli pasaran. Produk Microsoft ini mempunyai 70% pegangan pasaran tidak sampai 4 tahun yang lalu. Pelayar yang dikenali ramai itu bukanlah pelayar yang terbaik pada masa itu, namun tidak ada produk lain yang mampu melawannya.

Situasi berubah pada September 2008 di mana Google mengambil keputusan untuk menyertai pasaran pelayar dengan pelayar Chrome mereka yang agak kool. Antaramuka yang bersih dan sistem yang senang guna membuatkannya diminati komuniti teknologi, namun tak ramai yang perasan atas kewujudannya. Salah satu sebab ialah fasa Beta awam hanya berakhir pada Julai 2012!

Data Penting


Mengikut GlobalStats StatCounter, pengguna Chrome telah melebihi pengguna IE pada akhir Mei 2012. Walaupun tak banyak beza, tapi ia mempunyai impak yang besar. Pengguna telah merungut tentang kelembapan IE saban tahun, dan juga isu keselamatan yang terdapat pada IE. Firefox adalah satu alternatif, namun pelayar Open Source ini lebih diminati bagi mereka yang lebih celik IT. Modul yang berlainan, versi pembangunan, pelepasan snapshot dan fungsi tambahan melalui 'add-on' agak (masih) tidak mesra pengguna, terutama bagi mereka yang tak mahu pelayar yang rumit.

Walaupun begitu,  NetMarketShare dari Net Applications yang dilihat penganalisa sebagai standard tertinggi bagi statistik penggunaan pelayar melaporkan yang IE masih lagi memegang tempat pertama dalam pasaran pelayar, hanya angkanya sedikit di bawah 50%. Memetik kata CEO GlobalStats, Aodhan Cullen yang dilaporkan di dalam artikel betanews mengatakan "Peperangan pelayar kembali, dan kini ia lebih besar!"
Cullen mengatakan bahawa sekarang ada tiga kuasa besar yang bertanding bagi kedudukan pertama, namun "… pemenang sebenar adalah pengguna yang pasti mempunyai lebih banyak pilihan dan inovasi disebabkan pertandingan yang sengit ini"

Perbezaan di antara data syarikat Cullen dan Net Applications adalah jenis sampel metodologi yang digunakan. GlobalStats menggunakan bilangan keseluruhan paparan halaman dari pelayar tertentu. Net Aplication pula menggunakan paparan halaman yang unik.  Perbezaan statistik ini menunjukkan bahawa walaupun pengguna IE lebih ramai, namun pengguna Chrome lebih banyak meluangkan masa di internet.
Walaupun begitu tak ada lagi kajian menyeluruh bagi subjek ini oleh kerana tiada kertas kerja yang betul dibuat bagi kajian dan analisa statistik kedua — dua syarikat ini. Jadi tiada informasi yang kukuh dan ketara boleh diambil.

chrome malaysia
Chrome Di Malaysia

Dari Segi Nombor


Walaupun pengguna Chrome mewakili majoriti trafik internet, namun ia tidak bermaksud pelayar Google ini telah menakluki keseluruhan dunia. Penggunaannya masih berbeza berdasarkan kedudukan geografi.
Sebagai contoh, GlobalStats memendedahkan pada June 2012, IE masih lagi mengawal 40% pasaran Amerika Utara, berbanding 24% bagi Chrome dan 21% bagi Firefox. Namun di sebalik sempadan dan di seberang Terusan Seuz, statistik itu pula terbalik dengan Chrome mempunyai 48% pegangan pasaran manakala IE 28% sahaja.

Amat menarik apabila Firefox masih lagi mengekalkan pegangan 20% bagi kedua — dua benua. Apa yang mengejutkan adalah pengganti Netscape ini mempunyai pegangan yang kuat di Eropah dan juga Afrika. Walaupun ia hanya mendahului sedikit saja berbanding dengan IE dan beza 10% dengan Chrome, ia masih satu pencapaian yang membanggakan.

Menurut artikel penggunaan pelayar CNET yang ditulis oleh Stepehn Shankland, Chrome sekarang sedang dalam proses mengukuhkan kedudukan dan mungkin dapat memintas Firefox tak lama lagi. Pandangan beliau diambil dari data yang dikumpul Net Applications, yang menunjukkan pelayar Google ini dapat menandingi pelayar Mozilla dalam tahun ini.
Berdasarkan statistik, satu soalan pasti akan ditanya. Kenapa penggunaan amat berbeza di benua yang berlainan.

Teori


Walaupun tidak boleh disahkan, namun kita boleh menganggap Amerika Utara adalah rantau pertama mendapat Internet, yang bermaksud ia mempunyai sistem legasi IE yang terbesar masih terus dihubungkan dengan Internet. Ia menjadikan IE didapati di dalam bisnes bersaiz kecil dan sederhana yang tidak mempunyai dana atau tidak faham keperluan untuk menaik taraf perkakasan ICT mereka. Mungkin juga perkakasan mereka masih lagi mempunyai IE yang lain jadi statistik penggunaan IE sebenar tidaklah kukuh.
Satu lagi faktor adalah di mana polisi jabatan IT yang memastikan kesemua tempat kerja organisasi mempunyai IE. Operasi prosedur standard (SOP) ini tidak boleh dipandang remeh. Pentadbir Sistem lebih suka untuk menstandardkan penggunaan perisian untuk senang diurus. Oleh kerana IE memang terdapat di dalam Windows maka SOP bagi banyak syarikat menggunakan IE sebagai satu-satunya pelayar yang perlu digunakan di pejabat.

Walaupun begitu di era 'Bring Your Own Device' (BYOD bermakna Bawa Peranti Sendiri), banyak syarikat terpaksa mengembangkan dan mengadaptasi dengan peranti yang lebih meluas. Jika ia berlaku, setiap PC akan mempunyai banyak jenis pelayar yang lain. Perubahan polisi ini menjadi salah satu penurunan mendadak IE. Statistik yang kami ada tidak menunjukkan fenomena BYOD mengakibatkan penurunan itu namun ia masih boleh diambil kira.

Bagi negara yang membangun seperti Brazil dan India, mereka tampak seperti lebih gemarkan Chrome. China tidak boleh dicatatkan penggunaan mereka kerana mereka mempunyai banyak perbalahan dengan syarikat dari Mountain View ini dan secara aktif menghalang Google. Ia juga mengubah angka statistik dengan banyak.

Pasaran Kompetitif


Jika trend yang dilihat sekarang berterusan, kita boleh menganggap yang Chrome pasti akan menjadi pelayar nombor satu tak lama lagi. Berdasarkan GlobalStats dan Net Applications, hanya Afrika boleh dikatakan rantau yang masih berpegang teguh pada Mozilla. Penggunaan IE pula masih menjunam. Kitaran pembangunan Chrome yang pantas dan juga pengemaskinian yang senyap boleh dilihat sebagai perubah yang akan mencantas pegangan Microsoft di dalam pasaran pelayar

Terdapat peluang nipis yang menyebabkan pengguna mungkin akan kembali ke Firefox sebagai alternatif. "Walaupun fokus adalah bagi pertandingan di antara Chrome dan IE, Mozilla yang membangunkan produk tanpa untung mempunyai pengguna setia dan tidak boleh dipandang rendah" kata Cullen. Joe Wilcox, wartawan bagi Betanews yang menulis artikel mengenai pandangan Cullen pula menanyakan jika itu boleh berlaku.

Wilcox merasakan Google sedang memegang momentum kelajuan inovasi mereka, Microsoft pula bergantung pada stabiliti pelayar dan juga mula menukar kepada kelajuan yang lambat namun stabil. Beliau juga menyatakan disebabkan dua pesaing besar ini bertanding dengan hebat, Firefox telah menjadi "mangsa kolateral selepas dicantas Chrome" dan tersisih ke tempat ketiga dari segi penggunaan pelayar dunia.

Internet Expoler Lembab

Bolehkah IE Kembali?


Mengikut Shankland, Microsoft banyak mempromosi IE9, yang banyak memperbaiki kelemahan IE yang tiada pada tahun — tahun lampau. "Syarikat ini juga sedang sibuk untuk membimbing pengguna untuk meninggalkan IE6, dan memasarkan IE10 yang akan dipadankan dengan Windows 8" kata beliau.
Wilcox juga mengatakan bahawa populariti Chrome tidak akan dapat menandingi IE pada masa terdekat, namun beliau mengatakan Firefox yang sekian lama menjadi pelayar no 2 agak goyah.
Statistik dari Net Applications juga menunjukkan yang versi terbaru IE, IE9 telah mengambil semula sebahagian dari pegangan pasaran. Di sebalik usaha pemasaran besar — besaran IE9, ia dengan sendirinya agak kukuh dan memperkenalkan pelbagai inovasi yang diilhamkan oleh pesaingan.

Mozila Firefox


Jadi Bagaimana Sekarang?

Ia mungkin bermakna pasaran pelayar akan kembali statik. Apabila Netscape gagal, ia memberikan peluang bagi Microsoft untuk mengawal pasaran. Walaupun IE terdahulu agak lemah dari segi kod, tidak banyak sekuriti, banyak masalah namun dengan itu saja pengguna dapat pergi online. Mujurlah pembangun IE telah berusaha untuk menjadikan IE setaraf dengan Chrome dan Firefox sekarang.

Masa Hadapan.


Selepas kita memasuki era teknologi yang seterusnya, kita hanya mampu membayangkan apa akan terjadi nanti. Kita pasti lihat Microsoft tidak akan membiarkan IE mati, dan mereka mempunyai sumber untuk memastikan IE bertahan selama yang mungkin

Kita juga pasti akan melihat ada persaingan dari Mozilla. Walaupun Firefox mati, namun masih ada pengaturcara  di luar sana yang mampu menyelamatkan sesuatu dari 'bangkai' itu. Chrome dari Google, seperti saham yang berpotensi tinggi, kelihatan akan naik lagi.

Pembaca yang bijak pasti akan perasan yang pelayar lain seperti Safari dan Opera tidak disebut di dalam artikel ini. Ia adalah kerana pengaruh mereka kepada pasaran pelayar dunia amat kecil sekali. Malah kombinasi pegangan pasaran kesemua pelayar lain tak mampu untuk mengacau mana — mana tiga pelayar paling besar ini.

Sebenarnya pasaran pelayar sekarang tak akan sama lagi selepas satu dekad berlalu. Ia kerana trend perkomputeran mudah alih, dengan kenaikan populariti tablet  dan telefon pintar pasti akan mengakibatkan  anjakan paradigm kepada pelayar web mudah alih. Walaupun tak banyak statistik bagi pelayar web mudah alih, namun ketiga-tiga kuasa besar pelayar ini, mengetahui yang ia makin popular dan mereka dengan pantas melancarkan versi mudah alih tersendiri. Walaupun begitu tak banyak yang boleh dikatakan lagi mengenainya.

Mungkin ini adalah berita baik kerana ia menunjukkan pasaran bagi pelayar web mudah alih masih lagi terbuka. Dengan pengkomputeran mudah alih makin meluas, ia menunjukkan pertandingan pelayar akan berubah ke fasa yang baru yang tiada pemenang boleh diteka lagi.

Semuanya menunjukkan yang semangat bersaing itu masih ada. Tiada satu pun pelayar yang boleh dikatakan selamat dan mereka perlu sentiasa berinovasi dan memperbaiki pelayar masing-masing. Kami, pengguna akan dapat meraih manfaat dari persaingan ini dan menunggu inovasi terbaru yang akan diperkenalkan.6 comments.. read them below or add one

✿INA AINAA✿ ✿INA AINAA✿ 9/11/12 11:35 PM
tapi kdg2 google chrome ada mslh la.. memang best guna, tak serabut.. huuuuuuuuuuu
Nasir Nasir 10/11/12 11:49 PM
ainaaa : google chrome mmg ohsem la...
akubiomed akubiomed 12/11/12 12:06 AM
Kebanyakkan perkhidmatan e-government menggunakan browser IE. Jadi tidaklah 100% dilupakan.

Kejamkan guna IE untuk download Chrome atau Firefox. :-)
Nasir Nasir 12/11/12 10:02 AM
@akubiomed : majority company besar/government site menggunakan IE..bukan masalah besar kepada microsoft sebnarnya....

agak kejam juga la..hahaha.."kejam berhemah" takpa kot..
azwan azwan 14/11/12 3:39 PM
maklumat yang sangat berguna dan baik. terima kasih
Nasir Nasir 14/11/12 4:10 PM
@azwan...sama²..sekdar berkongsi