Remaja Lakukan Maksiat Dalam Tandas Awam

remaja khalwat dalam tandas awam

Tempat : Kelas 6 Melur Situasi : Pelajaran Bahasa Melayu.

Cikgu meminta pelajar menghuraikan pendapat dan pandangan masing-masing mengenai tajuk "Kenapa Remaja Melakukan Maksiat Dalam Tandas Awam"

Nana : pada pendapat saya, remaja yang sanggup melakukan maksiat dalam tandas adalah dari kalangan mereka yang tidak berkemampuan menyewa bilik hotel.

Abu : Saya tidak bersetuju kerana ada diantara mereka yang datang dari golongan berkemampuan tetapi masih melakukan perkara sedemikian.

Wan : Menurut firasat saya, remaja tersebut berada dalam keadaan kelam kabut. Tak sempat cari hotel. Dan sebab utama yang lain, mereka buta tentang agama.

Safie : Saya tidak bersetuju bahawa pelajar tersebut buta tentang agama.

Wan : Kenapa pulak? bukankah umat yang melakukan maksiat sebegini sebenarnya tidak tahu atau tidak menghayati pendidikan agama?

Cikgu : ( bertanya kepada Safie) Mengapa kamu tidak bersetuju dengan pendapat Wan? Safie : Sebenarnya mereka amat arif dengan agama. Sebab mereka tahu yang malaikat TIDAK akan masuk tandas. Oleh itu, jika mereka melakukan maksiat dalam tandas, malaikat tidak dapat menulis amalan buruk yang mereka lakukan.

Cikgu : ???!!

Notakaki : Allah Maha Melihat...hentikan maksiat tingkatkan ibadat~~:D

0 comment... add one now