Petua Imam Al Ghazali Tentang Lailatulqadar

lailatul qadar imam ghazaliLailatulqadar adalah malam penuh berkat dan rahmat yang dijanjikan Allah SWT bagi tiap Umat Islam yang hanya datang pada salah satu malam bulan Ramadan setiap tahun.

Maklum bahawa malam yang lebih baik dari seribu bulan beramal ini jatuhnya adalah rahsia walaupun banyak hadis meriwayatkan ia boleh berlaku pada 10 malam terakhir Ramadan.

Bagaimanapun menurut petua imam Ghazali, beliau mempunyai petua mencari malam lailatulqadar seperti berikut:

Petua oleh Imam Ghazali dan lain-lain ulama’ untuk cari mencari malam Lailatul Qadar

Jika awal ramadhan jatuh pada hari:

I) Ahad atau rabu – malam qadar dijangka berlaku pada malam 29 ramadhan

II) Isnin - malam qadar dijangka berlaku pada malam 21 ramadhan;

III) Selasa atau jumaat - malam qadar dijangka berlaku pada malam 27 ramadhan;

IV) Khamis- malam qadar dijangka berlaku pada malam 25 ramadhan;

V) Sabtu- malam qadar dijangka berlaku pada malam 23 ramadhan

Menurut Sheikh Abu Hassan bahawa mula dia baligh, dia sentiasa dapat menghidupkan lailatul qadar pada malam yang tepat mengikut petua diatas.

Tanda malam qadar ialah :

1) Malam itu tenang, tidak dingin dan tidak panas;
2) Siangnya cahaya matahari warnanya jernih tidak terlalu terik;
3) Pada malam itu malaikat jibril akan menyalami orang yang beribadat pada malam itu dan tandanya ialah kita tiba-tiba rasa sangat sayu dan kemudiannya menangis teresak-esak secara tiba-tiba.

Pengalaman saya (Wallahualam) pada suatu malam Ramadhan tahun lepas, saya tiba tiba terjaga di malam hari yang ganjil tiba tiba tubuh saya terasa mengigil seperti kesejukkan. Malam itu sungguh bening dan tiada hiruk pikuk sebagai mana malam lain. Saya lupa samada saya ada ambik kesempatan menambah amal pada malam tersebut...

Bagaimanapun setiap malam Ramadan perlulah kita hidupkan dengan niat ikhlas kepada Allah SWT. Dan berdoa semoga Allah temukan kita pada malam itu dan "MENDAPAT" malam itu.

Segala puji bagi Allah tuhan semesta alam yang merahsiakan apa yang Dia kehendaki supaya kita umat Islam merasa semua malam Ramadan itu semestinya dihidupkan. Siapa tahu adakah ini Ramadan yang terakhir bagi kita. Kerana adalah kita milik Allah kepada dia juga kita kembali.

maklumat ini saya dapat kan dari internet dan banyak sumber yang menerangkan demikian. Seandainya silap dan salah harap maaf dan dibetulkan. Wallahualam wassalam

2 comments.. read them below or add one